Entrevista al Doctor Hugo Blasco, especialista en operacions de retina de l'IOM

Quina és la seva trajectòria en IOM?
Vaig començar al febrer de 2016, dedicant-me a la cirurgia vitreorretiniana. Des de juny de 2017 tenc un grau d'activitat més complet, no només com a part de l'equip quirúrgic, sinó atenent jo mateix als pacients i amb dies de consulta setmanals. La meva especialitat és tot el relacionat amb la retina quirúrgica i la complet amb cirurgia de cristal·lí i fins i tot cirurgia refractiva.
Què li està aportant IOM a la seva carrera?
En IOM abasto un àrea més àmplia. Fins ara desenvolupava la meva activitat al centre Vall d’Hebron de Barcelona, on hi havia un major grau de subespecializació fins i tot dins de les pròpies àrees. Aquí, IOM em permet cobrir diferents àrees i això és més bonic perquè m'exigeix estar al dia en moltes coses.
Què trata exactament la seva especialitat?
La cirurgia de retina és aquella que actua en el teixit que està situat en la part posterior de l'ull. Té un accés més complex que un altre tipus de cirurgies, com per exemple les cataractes, ja que en primer lloc cal retirar el gel vitri. La retina és la que percep la llum i les imatges que es projecten dins de l'ull, realment és la part que veu. Antigament diríem que és com la pel·lícula de la càmera de fotos.
Aquest tipus d'operacions sol ser més freqüent en gent gran o en joves?
En la medicina, tot tipus d'operacions solen realitzar-se majoritàriament a gent gran. No obstant això, també hi ha un percentatge de joves que han de ser operats, ja sigui per traumatismes o accidents de trànsit, alguna cosa molt recurrent últimament. Per exemple, és possible que a algú que treballi en el sector metal·lúrgic se li fiqui una esquirla metàl·lica en l'ull i hàgim de retirar-la-hi. Fins i tot he arribat a extreure projectils.
Quin és el major grup de risc?
ls nens haurien d'anar a una revisió anual fins als 18 anys, quan la visió es regula i és suficient amb anar a la revisió cada any i mitjà. A partir dels 40 torna a ser necessari anar al metge anualment perquè poden aparèixer malalties no solament de la retina, sinó el glaucoma o unes altres. Finalment, a partir dels 60 anys i a causa que l'esperança de vida ha augmentat, és important fer-se revisions per detectar la degeneració macular, el principal factor de la pèrdua de visió en l'edat adulta al primer món.
És important fer-se revisions?
Clar que sí, cal tenir en compte que aquest tipus de malalties augmenten molt amb l'edat. Per això a partir dels 40 anys s'aconsella ser més sistemàtic i fer-les, almenys, anualment. També cal tenir en compte que hi ha dolències generals que poden afectar negativament a la retina, com la diabetis. Aquells amb alt grau de miopia també tenen més risc de patir malalties de retina.
Quin tipus d'avanços s'estan duent a terme en aquest sector en l'actualitat?
Els avanços són continus i a dia d'avui ja s'han millorat moltíssim els sistemes d'il·luminació i la precisió dels aparells, que cada vegada són més fins. En el nostre cas això és fonamental, ja que ens movem en espais de micres i necessitem que el material amb el qual treballem sigui el més precís possible. Els microscopis també són molt millors.