“Les mascaretes han fet que moltes persones canviïn les ulleres per les lents de contacte, sense realitzar un manteniment adequat”.
Segons dades pròpies recollides pel Institut Oftàlmic de Mallorca (IOM), des de l'inici de la pandèmia es ve produint un augment d'infeccions motivades per la mala praxi dels usuaris de lents de contacte. Així ho confirma la directora mèdica de l'Institut, la doctora Montserrat Miró: “Ens hem adonat que una part d'aquests usuaris allarguen indegudament la quantitat d'usos d'aquestes lents i no empren les solucions de neteja adequades”.
A Mallorca hi ha 65.000 usuaris habituals de lents de contacte i més de 10.000 ocasionals, a pesar que aquestes dades han augmentat significativament perquè la utilització de les màscares entorpeix la visió a aquelles persones que usen ulleres.
“La màscara incomoda molt a les persones que porten ulleres, entelant els vidres i dificultant-los la visió. És lògic que moltes persones hagin optat per utilitzar lents de contacte, però això comporta un risc si no es fa correctament”, afegeix l'oftalmòloga de l'IOM. “Cada lent de contacte ha d'usar-se de manera rigorosa, seguint les indicacions de cada fabricant quant al nombre d'usos i la higiene d'aquestes. Si allarguem de manera indeguda el seu ús provoquem deformacions en la lent que causen frecs, irritacions i infeccions. El mateix ocorr amb la seva neteja: ha d'emprar-se el líquid de conservació i neteja apropiat, que ha de renovar-se cada dia, quedant terminantment prohibida l'aplicació d'aigua per a aquesta mena de comeses perquè no és estèril i pot desembocar en problemes greus”, assenyala la directora mèdica de l'Institut Oftàlmic de Mallorca.
La Dra. Miró insisteix que, a causa d'aquesta preocupació que està sorgint per part dels professionals oftalmològics per la salut visual de la població, “cal conscienciar als usuaris que duguin a terme una bona praxi, remarcant la importància de la neteja, desinfecció i caducitat de les lents per a evitar problemes de salut ocular”. Complicacions, entre altres, com les infeccions provocades per acanthamoeba que podrien arribar a derivar en un trasplantament de còrnia.
En aquests moments de la pandèmia en què l'evolució de la mateixa pansa per la vacunació de la població, la doctora Miró remarca la importància d'aquest assumpte recordant un cas de fa molts anys, en aquella ocasió relacionat amb la pòlio: “El meu sogre era pediatre i durant l'epidèmia de la poliomielitis recomanava a tots els seus pacients que es vacunessin. Precisament, un metge de l'època no va voler que el seu fill es vacunés i desgraciadament va sofrir la malaltia amb tota la seva gravetat”. Per això, insisteix, “cal que tothom es vacuni del Covid-19, perquè el seu sistema immunològic generi els anticossos necessaris contra el virus i d'aquesta manera la malaltia passa a tenir efectes lleus o nuls. És l'única manera que es deixi de propagar el coronavirus, protegint-nos a nosaltres mateixos i als altres”.
Per a facilitar l'atenció al pacient en temps del coronavirus, el IOM ha adquirit nous equips tecnològics que ajuden a aquells que tenen problemes de mobilitat o que es troben entre la població de risc i han de limitar al màxim els seus desplaçaments. És el cas del nou aparell transportable per a la realització de fotografies de la retina sense necessitat de dilatació d'aquesta. Un equipament amb el qual és possible realitzar les proves a domicili, sense necessitat que el pacient es desplaci. A més, també s'ha incorporat un nou sistema d'esterilització més ràpid i programable, que permet agilitar el treball en la clínica i reduir al màxim els temps d'espera dels pacients.